Lapin frisbeegolfrata-hanke

Nyt uudella Lapin omalla radallamme avajaiskisat Löylypäiväsunnuntaina 6.8. Klo 14!!

Ilmoittautumaan alla olevasta linkistä!! 

Tervetuloa kisaamaan tai seuraamaan kisoja! 

https://dgmtrx.com/2670243

5.7.2023

Lapin oma DiscGolfPark on todellakin auki ja erittäin monet paikalliset ja ulkopaikkakuntalaiset käyttäjät ovat radan löytäneet käyttöönsä! Mahtavaa!!!

Jotta radan käyttäminen on jatkossakin mukavaa, pidetään yhdessä huolta roskaamisen vähentämisestä. Radan varrelta löytyy roskiksia, joten tämän ei pitäisi olla ongelma. Sinä voit vaikuttaa oman ja toistenkin mukavuuteen siis!

Lapin rata on rakennettu talkoovoimin ja radasta huolehtii lappilainen urheiluseuramme. Rata sijaitsee kokonaisuudessaan Rauman kaupungin mailla ja osaltaan täydentää Rauman liikuntamahdollisuuksia Lapin ja koko Rauman kaupungin alueella. Radan rakentamisen mahdollistamiseksi on saatu maaseudun kehittämiseen tarkoitettua Leader-rahaa sekä sponsorirahaa paikallisilta yrityksiltä ja järjestöiltä. Kiitos kaikille tukijoillemme!! 

Rata on monipuolinen ja vaihteleva. Valtaosa väylistä on metsäväyliä, mutta mukana on myös avoimia niittyväyliä. Vaikka usealla niittyväylällä onkin OB-linjaukset, jatkuvassa OUT-pelossa ei tarvitse olla. Väylien pituudet vaihtelevat 64 ja 238 metrin välillä.

Siirtymät väylien välillä ovat lyhyet ja selkeät. Kaikki rakenteet, niin tiipaikat kuin rappuset ja sillatkin on tehty laadukkaasti. Niittyväylille heittoa helpottamaan on laitettu tuulipussit. Radalle asennetaan kävijälaskuri vielä kesän aikana.

Radan viimeistelytyöt jatkuvat vielä, mutta rata on täysin pelikunnossa.

Avajaiskisa heitetään Lapin Löylypäivien yhteydessä sunnuntaina 6.8. Klo14 niistä lisätietoa lähempänä.

Mikäli haluat mukaan talkooporukkaa, laita infoa Juhalle 0505367945. 


https://www.rauma.fi/ajankohtaista/lappi-discgolfpark-on-avattu/?fbclid=IwAR3yT_ePHkfsFbCB2hDGnoftBxUB0jJHwt3wjRkW0ullJkSZc_rzHRtDmDc

22.4.2023

Tilannepäivitystä Frisbeegolfradan tiimoilta:
Kaikki tiit paikoillaan. Korit väyliä 7 ja 8 lukuun ottamatta paikoillaan. Siltoja puuttuu, eli ojien ylityksissä kannattaa olla varovainen. OB-tolpat ja opasteet puuttuvat toistaiseksi. Osalla pelloista pitkää heinää ja sulamisvesiä. Jos siis lähtee kiertämään, niin saappaat kannattaa laittaa jalkaan.
Ohessa viimeisin ratakarttaluonnos, mutta tässä vielä mukana muutamia epätarkkuuksia ja osa PAR-lukemista, väylien pituuksista jne. puuttuvat.
Rataa voi kyllä lähteä testaamaan. Viimeisetkin korit asentunevat ensi viikolla, mutta säätöä ja fiksailua tietysti riittää vielä.

Roskiksiakaan ei vielä ole laitettu, joten minkä tuot tullessasi, viet lähtiessäsi mukana!


Juha Into

18.9.2022

Tilannepäivitystä Frisbeegolfradan tiimoilta:
Väylien raivaukset on saatu viimeistelyjä lukuun ottamatta valmiiksi. Viimeisen kahden viikon aikana on rakennettu lähtölavojen runkoja ja rakentelu jatkuu edelleen. Korit, tiimatot ja opasteiden rungot saapunevat joko alkavalla tai sitä seuraavalla viikolla. Rata rakentuu talkoovoimin ja voit edelleenkin tulla mukaan talkoohommiin. Asian tiimoilta voit ottaa yhteyttä allekirjoittaneeseen FB:n puolella tai puhelimitse 050-536 7945.

Tavoitteena on, että vielä syksyn aikana pääsee haastamaan radalla itseään ja pelikavereita. Ratatyöt kuitenkin jatkunevat myös ensi vuoden puolella, kunhan saadaan näkemystä ja kokemusta viimeistely- ja parannustarpeista.

Kaikille väylille on löytynyt sponsorit, mistä olemme otettuja ja kiitollisia!

Juha Into

Kuva: Rami Saarinen

11.8.2022

Poikkeamislupa sai viime viikolla lainvoiman ja kävin äsken maastokatselmuksessa loppuradan osalta maankäyttöinsinöörin, viheraluepäällikön, rakennustarkastajan sekä urakoitsijan kanssa. Radan rakentamisen osalta on nyt kaikki luvat kunnossa ja väylien koneellinen metsänraivaus alkaa todnäk. jo huomenna! Muutamalla väylällä on myös käsin tehtävää raivaushommaa, eli talkooporukkakin saa vihdoin laittaa talkoohousut jalkaan.

Puutavaraa lähtölavoja ja muita tarvittavia rakenteita varten ajattelin hakea ensi viikolla, jotta lähtölavojen rakentelu voidaan aloittaa.

Lavojen ja korien tarkat paikat suunnittelija tulee merkkaamaan, kun hakkuut on tehty. Hakkuisiin menee varmaankin ainakin viikko. Liitteenä päivitetty ratasuunnitelma.

Juha Into

Ki726.7.2022

Tilannekatsaus Teilinummen Frisbeegolfradan tiimoilta:
Keväällä yllätyksenä tulleet lupa-asiat tosiaan muuttivat alkuperäistä aikataulua harmittavasti. Kaupunki on kesäkuussa käsitellyt ja myöntänyt radan tarvitsemat luvat hakemuksemme mukaisesti. Ratasuunnittelijan oli tarkoitus merkitä kaikki väylät ennen lomalle jäämistään, mutta valmiiksi ehtivät väylät 1-5 sekä 17-18. Omana ajatuksenani oli, että raivaukset olisi voitu aloittaa jo heinäkuun aikana. Tilanne on kuitenkin se, että väyliltä tulee korjattavaksi myös tukkipuuta, joka pitäisi kesäkeleillä sinistymisen välttämiseksi ajaa korkeintaan viikon kuluttua kaadosta eteenpäin. Koska muita väyliä ei ole vielä merkitty, raivausta ei kannata nyt aloittaa, vaan tehdä koko hakkuutyö kerralla.
Aikataulujen osalta homma tarkoittaa sitä, että suunnittelija palaa kesälomalta heinä-elokuun taitteessa, ja tulee viikolla 31 (1.8. alkava viikko) merkitsemään raivattavan puuston loppujen väylien osalta. Hakkuut tehdään sitten kerralla ja samalla putsataan peltojen reuna-alueen puusto. Peltojen reunustat ovat jääneet siistimättä pitkältä ajalta. Samalla mahdollisesti kaivetaan myös reunaojat auki, koska alueen pellot ovat usein märkiä. Toivottavasti ojien perkauksesta saadaan kaupungin kanssa sovittua ja voidaan helpottaa tätä ongelmaa, mutta tämä tosiaan vielä selvityksen alla.
Kun puusto on hakattu, suunnittelija merkkaa tiiauspaikat ja korit, jonka jälkeen päästään rakentamaan itse väyliä. Valitettavasti homma nyt venyy, mutta tärkeintä on, että saadaan vihdoin hommaa eteenpäin käytännön tasolla. Suunnitelma näyttää hyvältä paperilla, toivottavasti saadaan hieno rata syksyksi pelikuntoon!
Talkooasiaa: Pelialueeseen kuuluu n. 5 ha peltoalueita, jotka ovat olleet nurmiviljelyssä. Kaupunki on toukokuussa irtisanonut vuokrasopimuksen, jotta alueet saadaan täysipainoisesti pelikäyttöön. Pellot olisi hyvä niittää lähipäivien aikana, jotta väylät rakenteineen päästään merkitsemään ja rakentamaan. Löytyykö tähän puuhaan talkoilijoita? Sanomattakin on selvää, että alueen koosta johtuen tarvitaan konevoimaa. Kyseiset alueet oheisessa kuvassa ympyröitynä violetilla värillä.


Juha Into

22.5.2022

Päivitystä Frisbeegolfradan tiimoilta. Viime kesän ja syksyn aikana kaupungin kanta oli, että radan tiimoilta riittää viranhaltijapäätöksenä tehty maankäyttölupa. En itse, eikä myöskään kaupungin muut toimijat huomanneet kysyä asiaa kaavoitukselta. Nyt tilanne on kuitenkin sellainen, että hankkeen eteenpäin viemiseksi tarvitaan kaavaa koskien poikkeuslupa. Toivottavasti saamme kaupungin kanssa yhdessä luvan ripeästi etenemään. Edelleen toiveissa on, että työt päästään aloittamaan lähiviikkoina, mutta mitään varmaa on tässä kohdin paha mennä sanomaan. Poikkeuslupaa varten tarvitaan vielä virallinen naapureiden kuuleminen, jonka tulemme toteuttamaan, kun saamme kaupungin kanssa yhdessä poikkeuslupahakemuksen tarvittavine liitteineen tehtyä. Olen tältä osin yhteydessä ko. kiinteistönomistajiin. Informoin täälläkin asiasta taas, kun homma etenee. Pahoittelut kaikille, jotka kuumeisesti ovat odottaneet, että pääsee jo rakentamaan ja pelaamaan!

Juha Into

27.4.2022

Frisbeegolfradan tiimoilta päivitystä:
Ratasuunnittelija Pasi Koivu kävi viime viikolla ensimmäistä kertaa tutustumassa alueeseen ja ensimmäinen luonnos rata-alueesta on valmistunut. Suunnitelmassa radan PAR on 58 ja luokitukseltaan rata on AA1. Luonnokseen saattaa tulla muutostoiveita / -vaatimuksia kaupungin toimesta, mutta tämä selviää myöhemmin. Asiasta kiinnostuneille järjestämme kuulemistilaisuuden ensi viikon tiistaina 3.5. klo 18 Lapin OP:n kerhohuoneella. Tilaisuudessa on mahdollisuus kysellä hankkeesta ja esittää omia näkemyksiä / toiveita radan suhteen.

Lapin Salama / Juha Into
050-536 7945

27.5.2021

Vähäsen päivitystä frisbeegolfrata-haaveen tiimoilta:

- LaSan johtokunta kokoontui eilen ja antoi allekirjoittaneelle mandaatin viedä selvittelyjä eteenpäin.
- Ravakan puolesta Leader-rahoituksen myöntämiselle ei ainakaan lähtökohtaisesti ole esteitä.
- Kaupungin liikunta- ja vapaa-aikatoimi on hankkeelle myötämielinen ja todennäköisesti palaveeraammekin kesäkuun alkupuolella radan sijoittelun tiimoilta niin, että myös kaavoituksen ja maapolitiikan väki on kuviossa mukana.
- Ensisijaisena sijoitusvaihtoehtona radalle on Talvialhon ”urheilukeskus”, mutta muitakin vaihtoehtoja on hyvä kuljettaa tässä vaiheessa rinnalla, jos esim. Talvialhon asemakaava estäisi radan rakentamisen järkevästi.

Asia siis etenee ja yhteisenä tavoitteena on hienon täysimittaisen radan rakentaminen Lappiin!

Juha Into

18.5.2021

Seuraavanlaisia pohdiskelin:

Frisbeegolf on suhteellisen leppoisa matalan kynnyksen laji, jolla oli Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Kihun tutkimuksen mukaan jo vuonna 2018 263 000 täysikäistä suomalaista harrastajaa. Ratoja on Suomessa useita satoja, mutta Lapin kohdalla on selvästi radanmentävä aukko.

Matalan kynnyksen harrastamiseen on kylälle saatu äskettäin mahtavat traput, jotka palvelevat käyttäjiä kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina ikään, kokoon ja lompakon paksuuteen katsomatta. Frisbeegolf täyttää pitkälti samat ehdot - tosin aktiivisin käyttäjäkunta saattaisi muodostua selkeästi nuoremmasta kansanosasta.

Kysymykseni kuuluvatkin: Näkevätkö lappilaiset frisbeegolf-radan perustamishankkeen mielekkäänä ja tervetulleena? Entä löytyisikö radalle mielekästä sijoituspaikkaa?

Hankkeita on usein toteutettu esim. Leader-rahoituksen tuella, mutta veturiksi tällöin tarvitaan yhdistys. Salamalle yleisseurana tällainen toiminta istuisi palettiin, mutta onko yhdistyksellä tällaiseen projektiin mielenkiintoa / resursseja?

Ohessa karttaote lähiseudun frisbeegolfradoista pohdinnan tueksi.

Juha Into